J. MIČOVSKÝ: Postup Jahnátka v prípade Forestportálu nás sklamal

03.06.2013 Bratislava

Bratislava 3. júna (TASR) - Postup ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) v prípade Forestportálu v Národnom lesníckom centre (NLC) vo Zvolene sklamal trojicu poslancov OĽaNO Jána Mičovského, Mikuláša Hubu a Martina Fecka. Uvádzajú to v otvorenom liste Jahnátkovi, ktorý dali k dispozícii médiám.

"Je smutné, že kauza, na začiatku ktorej bolo zistenie o nesprávnom postupe pri verejnom obstarávaní a ktorá následne viedla k závažnému zisteniu o nehospodárnom vynaložení 700.000 eur prevažne z európskych fondov, mala doposiaľ len jeden výsledok - dlhoročná kontrolórka, ktorá na pochybenia poukázala, bola prepustená," uvádzajú poslanci v liste.

"Nedokážeme porozumieť ani Vášmu rozhodnutiu do konca roka 2013 sfunkčniť Forestportál v NLC na vlastné náklady tejto organizácie," apelujú autori listu na ministra. "Namiesto snahy zistiť a potrestať pôvodcov škody veľkého rozsahu, namiesto snahy pokúsiť sa získať stratené eurofondy späť, ste nariadili nepochopiteľný postup, ktorý škody ešte výrazne zväčšuje a zaťažuje nimi všetkých občanov SR, keďže ide o verejné financie," tvrdia predstavitelia OĽaNO. Dodávajú, že ak minister neumožní vyšetriť kauzu "skôr, ako to urobia bruselské orgány boja s korupciou", stane sa spoluzodpovedný za spôsobené škody.

"Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek už spomínaným poslancom odpovedal niekoľkokrát, naposledy 15. februára 2013. Listom im oznámil, že vo veci koná Úrad vlády SR, sekcia kontroly a boja proti korupcii. Kompletná dokumentácia týkajúca sa realizácie uvedeného diela je postúpená aj Národnej protikorupčnej jednotke, Expozitúra Stred, Banská Bystrica. Do skončenia vyšetrovania sa Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR nebude vyjadrovať," uviedla v reakcii pre TASR hovorkyňa rezortu pôdohospodárstva Zuzana Gulová.
 

Vyberte región